+45 20 48 50 63 
info@albanske.dk

Referat af møde med Agron Dalipaj og Minna Skafte Jensen

Dato: 30/10/2023

Referat af møde med Agron Dalipaj og Minna Skafte Jensen

Møde den 26. oktober 2023 hos Economical ApS, Ballerup

Deltagere: Hans-Georg Nielsen, Linda Kabashi, Dhimiter Zaka (fra bestyrelsen) og ca. 30 tilmeldte

Gæster: Agron Dalipaj og Minna Skafte Jensen

1. Agron Dalipaj beskrev kort sin baggrund og, hvorfor han blev interesseret i at studere lingvistik og det albanske sprogs historie. Han fortalte også, at hans sprogteori aldrig er blevet accepteret af det akademiske samfund i Albanien.

Han præsenterede sin sprogteori som fokuserer på et begreb han kalder ‘embryo morfemer’: små sprogdele der har deres egen mening (og ikke kun når de er sat sammen i modsætning til ‘morfemer’) Han mener, kort fortalt, at albansk er det eneste sprog der har såkaldte frie ‘embryo morfemer’, og det beviser, at albansk - og ikke oldtidsgræsk - er det ældste og mest oprindelige indoeuropæiske sprog. Ifølge ham betyder det også, at det vi kender som græsk mytologi i virkeligheden ikke er græsk men albansk. Han illustrede sin teori ved at nedbryde forskellige mytologiske navne som eksempelvis Ødipus til mindre dele (eller ‘embryo morfemer’), som han mente har albansk betydning og mening.

Efter sin præsentation besvarede Agron Dalipaj spørgsmål fra deltagerne.

2. Minna Skafte Jensen introducerede sig selv og fortalte om sin bog fra 2022 ‘Marin Barleti - en renæssancehumanist’. Marin Barleti har skrevet én af de mest kendte biografier om Skenderbeg, som har inspireret mange til også at skrive om Skenderbeg, herunder danske Ludvig Holberg. Men ingen har før skrevet om Marin Barleti, hans tanker og hans liv. Minna fortæller i bogen, hvordan Marin flygtede fra Shkodra i Albanien og levede som flygtning i Venedig. Den kan lånes gratis på biblioteket, købes på internettet og i boghandlere (skal nok bestilles hjem først).

Hans-Georg spurgte forsamlingen om der var interesse for et DAF- arrangement om Skenderbeg, hvor Minna og andre kommer og fortæller, og det blev der nikket ja til.

Vi takker Agron Dalipaj og Minna Skafte Jensen for nogle spændende indlæg.

Vi takker også Afrim Residi for lån af lokalet hos Economical ApS.

30. oktober 2023

Linda Kabashi

Marievej 8,  2900  Hellerup
Cvr-nr. 42911135
Designed af chati.dk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram